Maten på Montessoriförskolan Solkatten

Några tankar kring maten på Solkatten

Förskolan har enastående möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt lägga grunden till en hälsosam livsstil med bra matvanor för våra barn. Hem och familj har det grundläggande ansvaret, men eftersom de flesta barn äter många av sina måltider utanför hemmet påverkar andra vuxna också barnens matvanor. På solkatten är köket en del av verksamheten. Bra mat ger pigga och glada barn. All mat på Solkatten lagas från grunden (undantag kan göras vid jourtillfällen) och dörren står alltid öppen. Vi använder oss av bra råvaror och i större mån svenska och ekologiska livsmedel. All frukt är ekologisk och i möjligaste mån även grönsakerna. Det kommer frukt och grönt flera gånger i veckan för att alltid ha färska varor till hands.

Hela förmiddagen skramlas det och doftar från köket och barnen kommer ofta nyfiket in i köket för att reda på vad det blir till lunch eller mellanmål. Kocken har bra kontakt med barnen och vuxna, jobbar även ute i barngrupp på eftermiddagarna på alla tre avdelningen och äter ute i barngruppen. På Solkatten serveras ingen speciell ”barnmat”, vi serverar bra och näringsrik mat. Allt från vanlig svensk husmanskost till thaigrytor, indiskt, soppor, vegetariskmat. Vi vill tänka brett och låta barnen få prov mat från alla olika hörn i världen, så de får en bred matkultur. Barn som får prova på olika livsmedel och maträtter blir mindre kräsna och har lättare att göra bra matval senare i livet. Alla barn och vuxna serveras lika mat, undantag vid allergier.

Måltiden ska vara en stund då vi sitter ner i lugn och ro, pratar med varandra, reflekterar över dagen, tränar bordsskick och turtagning. Vi kan samtal om matens smak, doft, färg och innehåll. Varifrån maten kommer? Varför den behövs? Vi vill väcka nyfikenhet. Barnen uppmuntras till att smaka men aldrig tvingas. Det är viktigt att vi som personal är goda förebilder och har en positiv inställning till mat och matstunden ska vara lustfylld.

På Solkatten är barnen delaktiga i matstunden på flera olika sätt. Vi har varje vecka matråd, då ett visst antal barn får komma in i köket och komma med synpunkter och önskemål. I matrådet får man även vara med att bestämma maträtt och mellanmål till en dag veckan därpå. På så sätt har barnen möjlighet att komma med sitt inflytande och sin påverkan.

Varje vecka är även några av barnen med att dukar borden och hämta mat från köket inför lunchen. Dom som dukar har även ansvar att berätta för övriga kompisar vad det blir för mat som serveras till lunch under samlingen.

För de äldsta barnen på Jupiter har vi även något som kallas för köksnisse. Att vara köksnisse är något alla barn ser framemot. Som köksnisse får barnen möjlighet att komma in i köket två gånger i veckan under en period och hjälpa kocken Emilia i köket. De får skala och skära upp grönsaker till grönsaksfaten, lägga upp bröd och smör i brödkorgar, koka kaffe och hjälpa till med varumottagningen. Men det som de flesta köksnissar mest ser framemot är att få göra en överraskning till sina kompisar! Det kan vara allt från småkakor, till pajer eller smoothies. Överraskningen serveras i måttlig mängd, om det är kakor som serveras är det en som räcker. Självklart brukar barnen får provsmaka innan de bjuder sina kompisar så att hen vet hur det smakar.

Det är viktigt med hygien i köket och även köksnisse måste ha kockrock och skydd för håret. Samma hygienregler gäller för stora som små. Vid mycket sjukdom (förkylning, magsjuka, influensa ) använder vi inte köksnisse på Solkatten.

På senvåren brukar vi tillsammans med barnen så frön i våra odlingsytor som finns på Solkatten. Där odlas allt från tomater, kryddor, sallad, morötter och rädisor. Barnen får vara med att vända jord, plantera och vattna. Barnen tycker det är så kul att pyssla om och vårda odlingsytorna och är gärna där för att provsmaka. Självklart använder vi den egenodlade maten och kryddorna så mycket det går i den dagliga matlagningen under odlingsäsong.

Lite information om maten och mattider

Frukost serveras inte på Solkatten, men det är viktigt att äta en ordentlig frukost då den står för 25% av dagsbehovet och så man står sig fram till fruktstund och lunch.

Frukt serveras från 9.30-10.00

Vi försöker att variera frukten så mycket som möjligt och testar gärna spännande exotiska frukter med roliga namn. Många föräldrar i kooperativet är generösa med frukt från de egna trädgårdarna under somrarna.

Lunch serveras kl 11.00 på alla avdelningarna.

Grönsakstallrik serveras alltid innan lunch och den ska innehålla minst 3 olika grönsaker. Efter maten serveras hårt bröd och smör. När det är soppdag så serveras mjukt hembakat bröd som är osötat. Måltidsdryck är vatten eller mjölk.

Mellanmål serveras kl 14.00.

Mellanmålet kan bestå av yoghurt och hemmagjord müsli, nybakat bröd, gröt, ostkaka, pizzabullar, smoothies, korv med bröd mm.

Matsedeln för veckan kan ni hitta på almanackan på respektive avdelning i hallen eller inne på förskoleappen Unikum. Där lägger kocken även ut recept varje vecka för att ge er föräldrar lite tips och inspiration till vad barnen tycker är gott och äter bra av.

Socker och salt

Vi reducerar användning av både socker och i största möjliga mån salt i matlagningen genom att ta bort framförallt de gömda sockret. Vi använder inte oss av halvfabrikat, pulverpåsar, färdiga krämer, färdig müsli mm. All sylt, krämer och chokladdryck gör vi själva med liten mängd socker eller honung. Ketchup serveras väldigt sparsamt och sällan. Vi vill veta vilka mänger socker vi får i oss.

Solkatten serverar inte läsk, saft eller godis med undantag vid tillfällen som sommaravslutning och föräldrafika då saft kan serveras.

Tema och traditioner

Under läsåret så har vi mängder med teman med barnen. Ett av dom är kropp och hälsa. Kropp, hälsa och mat är ju de viktigaste för att en människa ska må bra. Vi behöver mat för att fungera och vad händer i kroppen när vi äter och vad vi äter? När vi har kropp- och hälsotema brukar vi även kombinera det med en frukost. Frukost är dagens viktigaste mål och vi vill visa på Solkatten hur en bra frukost kan se ut och hur viktigt det är att få en bra start på dagen. Det bjuds på nybakat bröd med många olika pålägg, gröt, yoghurt med müsli, smoothies, juicer och frukt. Solkattens årliga springlopp (Solkattenloppet) går även av stapeln denna dag.

Julbak/ luciafirande och julbord

I början av december inleds julmyset. Då bakar vi lussebullar och peppakakor till det stora luciafirandet. Skinkan ska göras och brödet ska bakas.

Barnen får även baka stora peppakakor som dekoreras med namn och godis. Pepparkakorna pryder våra stora fönster och sprider en härlig juldoft i hela huset ända fram till jul.

När vi har det traditionella julbordet sitter vi alla vid ett långbord. Barnen är delaktiga i att duka och dekorera med ljuslyktor och fina servetter. Solkatten serverar ett välfyllt julbord med hemmagjorda köttbullar, egen griljerad skinka, prinskorvar, lax av olika slag, janssons frestelse, ägghalvor med gott på, kex och ostar mm.

Påskbord

Påsklunchen har samma upplägg som julbordet men såklart med inriktning på påskens färger och smaker.

Sommaravslutning

Sommaravslutningen kan variera lite från år till år. De senaste åren har vi serverat en stor fruktbuffe med glass och jordgubbar. Denna buffé har varit väldigt uppskattad hos såväl barnen som hos föräldrarna. Vi bjuder på kaffe, te och saft. Förväntningarna är väldigt höga denna dag och det är aldrig så mycket folk på Solkatten som denna dag. Alla är välkomna!

Allergier och specialkost

Vid konstaterande eller misstänkt allergi ta kontakt direkt med Emilia i köket så att vi tillsammans kan diskutera eventuell kost och prövotid. På Solkatten serveras inga nötter eller mandlar (undantag mandelmassa på fettisdagen) Barn med specialkost får mat som är så lik den andra maten som möjligt.

Frågor och tips

Har ni några frågor eller funderingar kring maten på Solkatten ta gärna kontakt direkt med kocken i köket. Kom in i köket eller nå mig Emilia på

08- 754 61 74

072 722 83 33

Emilia.pettersson@solkatten.net