Maten på Montessoriförskolan Solkatten

Några tankar kring maten på Solkatten

Förskolan har enastående möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt lägga grunden till en hälsosam livsstil med bra matvanor för våra barn. Hem och familj har det grundläggande ansvaret, men eftersom de flesta barn äter många av sina måltider utanför hemmet påverkar andra vuxna också barnens matvanor. På solkatten är köket en del av verksamheten. Bra mat ger pigga och glada barn. All mat på Solkatten lagas från grunden (undantag kan göras vid jourtillfällen) och dörren står alltid öppen. Vi använder oss av bra råvaror och i större mån svenska och ekologiska livsmedel. All frukt är ekologisk och i möjligaste mån även grönsakerna. Det kommer frukt och grönt flera gånger i veckan för att alltid ha färska varor till hands.

Hela förmiddagen skramlas det och doftar från köket och barnen kommer ofta nyfiket in i köket för att reda på vad det blir till lunch eller mellanmål. Kocken har bra kontakt med barnen och vuxna, jobbar även ute i barngrupp på eftermiddagarna på både stora och lilla avdelningen och äter ute i barngruppen. På Solkatten serveras ingen speciell ”barnmat”, vi serverar bra och näringsrik mat. Allt från vanlig svensk husmanskost till thaigrytor, indiskt, soppor, vegetariskmat. Vi vill tänka brett och låta barnen få prov mat från alla olika hörn i världen, så de får en bred matkultur. Barn som får prova på olika livsmedel och maträtter blir mindre kräsna och har lättare att göra bra matval senare i livet. Alla barn och vuxna serveras lika mat, undantag vid allergier.

Måltiden ska vara en stund då vi sitter ner i lugn och ro, pratar med varandra, reflekterar över dagen, tränar bordsskick, turtagning. Vi kan samtal om maten, doft? Smak? Färg? Varifrån maten kommer? Varför den behövs? Vi ska väcka nyfikenhet. Barnen ska uppmuntras att smaka men aldrig tvingas. Det är viktigt att vi som personal är goda förebilder och har en positiv inställning till maten, mat och matstunden ska vara lustfylld.

 

På Solkatten är barnen delaktiga i matstunden på flera olika sätt. Vi har varje vecka matråd, då ett visst antal barn får komma in i köket och komma med synpunkter och önskemål. I matrådet får man även vara med att bestämma maträtt och mellanmål till en dag veckan därpå. På så sätt har barnen möjlighet att komma med sitt inflytande och sin påverkan.

Varje vecka är även några av barnen med att dukar borden och hämta mat från köket inför lunchen. Dom som dukar har även ansvar att berätta för övriga kompisar vad det blir för mat som serveras till lunch under samlingen.

På storaavdelningen har vi även något som kallas för köksnisse. Att vara köksnisse är något alla barn ser framemot. När man är i den äldsta gruppen får man möjlighet att komma in i köket två ggr i veckan under en period och hjälpa Emilia i köket. Man får skala och skära upp grönsaker till grönsaksfaten, lägga upp bröd och smör i brödkorgar, koka kaffe, hjälpa till med varumottagningen. Men de alla ser mest framemot är att få göra en överraskning till sina kompisar. Det kan vara allt från småkakor, till pajer eller smoothies. Överraskningen serveras i måttlig mängd, om det är kakor som serveras är det en som räcker. Självklart brukar barnen får provsmaka innan man bjuder sina kompisar så hon/han vet hur det smakar.

Det är viktigt med hygien i köket och även köksnisse måste ha kockrock och skydd för håret. Samma hygienregler gäller för stora som små. Vid mycket sjukdom (förkylning, magsjuka, influensa ) använder vi inte köksnisse på Solkatten.

På senvåren brukar vi tillsammans med barnen så frön i våra odlingsytor som finns på Solkatten. Det kan sås allt från tomater, kryddor, sallad, morötter och rädisor. Barnen får vara med att vända jord, plantera och vattna. Barnen tycker det är så kul att pyssla om och vårda odlingsytorna och är gärna där för att provsmaka tex kryddorna som brukar växa.

 

Lite information om maten och mattider

Frukost serveras inte på Solkatten, men det är viktigt att äta en ordentlig frukost då den står för 25% av dagsbehovet och så man står sig fram till fruktstund och lunch.

Frukt serveras från 9.30-10.00

Vi försöker att variera frukten så mycket som möjligt, men frukt som banan, äpple och apelsin finns alltid att välja på.

Lunch serveras kl 11.00 på båda avdelningarna

Grönsakstallrik serveras alltid innan lunch och den ska innehålla minst 3 olika grönsaker. Efter maten serveras hårt bröd (1 / per ) och bregott, när det är soppdag så serveras mjukt hembakat bröd som är osötat. Måltidsdryck är vatten eller mjölk.

Mellanmål serveras kl 14.00 på båda avdelningarna

Mellanmålet kan bestå av yoghurt och hemmagjord müsli, nybakat bröd med något slags pålägg, gröt, ostkaka, pizzabullar, Smoothies, korv med bröd mm.

 

Matsedeln för veckan kan ni hitta på almanackan på respektive avdelning i hallen eller inne på förskoleappen. Där lägger jag även ut recept varje vecka för att ge er föräldrar lite tips och inspiration för vad barnen tycker är gott och äter bra av.

Socker och salt

Vi reducerar användning av både socker och i största möjliga mån salt i matlagningen genom att ta bort framförallt de gömda sockret. Vi använder inte oss av halvfabrikat, pulverpåsar, färdiga krämer, färdig müsli mm. All sylt, krämer och chokladdryck gör vi själva med liten mängd socker eller honung. Ketchup serveras väldigt sparsamt och sällan. Vi ska veta vilka mänger socker vi får i oss.

Solkatten serverar inte läsk, saft eller godis med undantag vid tillfällen som sommaravslutning och föräldrafika då saft kan serveras.

Tema och traditioner

Under läsåret så har vi mängder med teman med barnen. Ett av dom är kropp och hälsa. Kropp, hälsa och mat är ju de viktigaste för att en människa ska må bra. Vi behöver mat för att fungera och vad händer i kroppen när vi äter och vad vi äter. När vi har kropp/hälsa tema brukar vi även kombinera det med en frukost. Frukost är dagens viktigaste mål och vi vill visa på Solkatten hur en bra frukost kan se ut och hur viktigt det är att få en bra start på dagen. Det bjuds på nybakat bröd med alla dess olika pålägg, gröt, yoghurt med müsli, Smoothies, juicer, frukter. Solkattens årliga springlopp (Solkattenloppet) går även av stapeln denna dag.

 

Julbak/ luciafirande och julbord

I början av december går julmyset igång, de bakas lussebullar och peppakakor till de stora luciafirandet, skinkan ska göras och brödet ska bakas.

Barnen får även baka stora peppakakor som ska dekoreras med namn och godis och som ska sättas upp i dom stora fönsterna och som sprider en härlig juldoft i hela huset ända fram till jul.

När vi har det traditionella julbordet sitter vi alla vid ett långbord som barnen är med att dukar och dekorerar med ljuslyktor och fina servetter. Solkatten serverar ett välfyllt julbord med hemmagjorda köttbullar, egen griljerad skinka, prinskorvar, lax av olika slag, janssons frestelse, ägghalvor med gott på, kex och ostar mm.

Påskbord

Påsklunchen har sammaupplägg som julbordet fast med lite mer inriktning på påsktema och påskmat.

Sommaravslutning

Sommaravslutningen kan variera lite mellan år till år. Dom senaste åren har vi serverat en stor fruktbuffe med glass och jordgubbar. Mest för att skära ner på allt socker och det har varit väldigt uppskattat hos familjerna. De bjuds på kaffe, te och även saft. Förväntningarna är väldigt höga denna dag och det är aldrig så mycket folk på Solkatten som denna dag. Alla är välkomna.

Allergier och specialkost

Vid konstaterande eller misstänkt allergi ta kontakt direkt med Emilia i köket så vi tillsammans kan diskutera eventuell kost och prövotid. På Solkatten serveras inga nötter eller mandlar (undantag mandelmassa på fettisdagen) När det finns barn med specialkost på Solkatten försöker vi göra den så snarlik den vanliga maten som möjligt.

 

Frågor och tips

Har ni några frågor eller funderingar kring maten på Solkatten ta gärna kontakt direkt med kocken i köket. Kom in i köket eller nå mig Emilia på

08- 754 61 74

072 722 83 33

Emilia.pettersson@solkatten.net